Recenzije filmova

Srijeda, 01 Srpanj 2015 19:05

Francuska

Nakon što smo vidjeli film iz Francuske, pitali smo se je li to uobičajena situacija u francuskim školama ili iznimka. Ono što nam je privuklo pažnju je da su djeca bila vrlo agresivna i bez poštovanja prema nastavnicima, koji su im pokušavali pomoći u prevladavanju financijskih i društvenih problema kako bi dobili bolje obrazovanje.

Postoje neke sličnosti između francuskih i hrvatskih škola, jer i u našim školama možete susresti učenike koji se ponašaju na isti način, arogantno i nepristojno. Gledanje filma nas je potaklo na razmišljanje o tome što možemo učiniti kako bi pomogli tim učenicima i usmjerili ih na pravi put, jer oni svojim ponašanjem utječu i na ostale učenike. Još jedna sličnost smo primijetili je da su arhitektura, interijer škole i klima vrlo slični u Francuskoj i Hrvatskoj.

Međutim, postoje neke razlike između situacije u filmu i hrvatskim školama. Na primjer, u Francuskoj ima puno etničkih skupina koje se mogu sukobiti s drugim skupinama zbog svojih mišljenja i uvjerenja, a to nije uobičajeno u Hrvatskoj.

I na kraju, postoje neka pitanja bismo željeli postaviti: Kako se nosite s takvim situacijama? Kako planirate riješiti ovaj problem? Postoje li komunikacijski problemi između učenika zbog različitih nacionalnosti?

Sve u svemu, film je bio drugačiji od ostalih filmova koje smo dobili, što nas je potaklo na razmišljanje.

Film je snimljen u školskom studiju, a uz film izrađene su i prezentacije te razgovori s tri učenika. Pod vodstvom nastavnika učenici su snimili film, razgovor s učenicima i predstavljanje Republike Hrvatske i Varaždina. Učenici su preveli film, koji je snimljen na hrvatskom jeziku, i napravili titlove na engleskom jeziku. Ideja je bila da učenici iz škola partnera čuju hrvatski jezik u našem prvom kontaktu.

Razmijenili smo filmove na sastanku u Varaždinu, osim francuskih partnera koji su poslali svoj film kasnije. U sklopu prve aktivnosti organizirali smo gledanje filmova iz partnerskih zemalja. Tijekom prosinca 2014. škola je organizirala gledanje filmova iz Cipra i Švedske. Filmove je gledalo četrdeset učenika koji se zapisivali svoje komentare i zapažanja. Komentari su se odnosili na sličnosti i razlike u životima mladih ljudi, škole i okruženja.

Nastavnici su razmotrili komentare učenika, i u siječnju 2015. godine 8 odabranih učenika je pregledalo sve komentare i sastavilo recenziju u obliku dogovorenom s partnerskim školama. Film iz francuske partnerske škole se gledao u veljači 2015. godine, zbog kašnjenja dostave njihovog filma. Nakon gledanja filma, odabrani učenici su čitali komentare i sastavili zajednički komentar hrvatskih učenika. Komentare smo poslali učenicima u partnerskim zemljama.

Posljednje povratne informacije, komentare o našem filmu i materijale smo primili 16. ožujka 2015. godine, pa smo za učenike u naše škole organizirali zajedničku analizu dobivenih komentara. Ovo je početak suradnje učenika, a način i intenzitet komunikacije učenika ćemo odrediti na sastanku u Nikoziji, u svibnju 2015. godine.

Prvi sastanak partnera u Varaždinu

Četvrtak, 02 Srpanj 2015 19:59

Prvi transnacionalni projektni sastanak održan je od 1. do 3. prosinca 2014. u Varaždinu umjesto, kako je planirano, u rujnu. Sastanku su nazočili predstavnici iz 13 partnerskih škola: dva predstavnika iz Švedske (koordinatori projekta), tri iz Francuske, dva s Cipra i šest članova iz hrvatske škole. 1. i 3. prosinca su planirani za putovanje, a 2. prosinca za aktivnosti u skladu s planom rada.

Na početku susreta smo predstavili škole. Zatim smo razgovarali o potpisanim ugovorima i financijskim sredstvima. Ukazali smo na problem što su sva sredstva namijenjena za transnacionalne susrete i sredstva za planirane mobilnosti studenata uključeni u ugovor francuskih partnera.

Dogovoreno je da će koordinator projekta iz Švedske i partneri iz Francuske kontaktirati svog NA u vezi ovog problema. Dobili smo odgovor da prijenos sredstava između država nije moguć, te mi ćemo raspravljati o pojedinostima kako ostvariti sve ciljeve projekta na drugom transnacionalnom sastanku.

Bavimo se srednjoškolskim obrazovanjem, obrazovanje odraslih te pružanjem usluga u školskoj radionici, tiskari i studiju.