PEER EVALUATION AND DEBATE AS TOOLS FOR EUROPEAN CITIZENS - KOLEGIJALNO OPAŽANJE U NASTAVI I DEBATA KAO ALATI ZA EUROPSKOG GRAĐANINA

Nastavlja se višegodišnja tradicija provođenja uspješnih međunarodnih europskih projekata u Elektrostrojarskoj školi Varaždin. Jedan je od njih upravo započeo pripremnim susretom sudionika u Varaždinu.

Transnacionalnim susretom profesora iz zemalja i škola sudionika od 14. do 18. studenoga 2016. započeo je novi projektni događaj u sklopu Erasmus + projekata u Elektrostrojarskoj školi pod nazivom Peer Evaluation and Debate as Tools for European Citizens. Projekt će trajati dvije godine, od 2016. do 2018. godine.

Teme su ovoga prvog susreta bile vezane uz dogovor oko provedbe projekta. Nositelji su projekta zaposlenici Liceo Scientifico Antonio Banfi škole iz Milana u Italiji, a partnerske su škole iz Larnaca na Cipru, ESŠ iz Hrvatske, Como iz Milana u Italiji, škola iz Barcelone u Španjolskoj i iz Istanbula u Turskoj.
Školski tim ESŠ-a Igor Kos, ravnatelj, koordinatori Miroslav Smuđ i Matija Škerbić, Boris Rutić, Dunja Turk, Tatjana Plantak, Ratko Kovačić i Nevena Šanjek osmislio je i proveo prvi susret prepun različitih događanja.
Prof.dr.sc. Petar Bezinović održao je zanimljivo predavanje What is Peer Evaluation? Nakon toga predstavnici su pojedinih škola prezentirali škole i profesore sudionike projekta. Elektrostrojarsku školu prezentirali su ravnatelj Igor Kos i psiholog Ratko Kovačić. Zanimljive su i korisne bile prezentacije o iskustvima s dosada provedenim kolegijalnim opažanjem u uključenim školama. O kolegijalnom je opažanju u ESŠ-u govorio je Boris Rutić, školski pedagog koji već nekoliko godina vodi aktivnosti kolegijalnoga opažanja nastave u ESŠ-u.
Dogovorene su daljnje akcije i susreti.
Sljedeća projektna aktivnost održat će se u talijanskom gradiću Comu gdje će biti organiziran trening za profesore koji će u svojim školama provoditi aktivnosti kolegijalnog opažanja među profesorima i učenicima te organizirati učeničke debate. Projekt će se nastaviti mobilnostima nastavnika radi treninga i usavršavanja. U svakoj će se od uključenih škola kontinuirao provoditi različite aktivnosti u kojima će sudjelovati i učenici i profesori. Sedmero učenika iz svake škole koji se istaknu tijekom rada sudjelovat će u završnoj debati na Cipru 2018. godine, a priprema će se za taj završni susret održati u talijanskom gradu Milanu gdje će se prezentirati postignuća dotadašnjega rada.
Priprema aktivnosti i komunikacija odvijat će se putem Skypea, eTwenninga, Dropboxa, WhatsAppa.
Za sve je sudionike prvoga susreta organiziran posjet Zagrebu s ciljem razgledavanja kulturnih znamenitosti.

Slika 1
images/projekti/galerijaSPARE
Slika 2
images/projekti/galerijaSPARE
Slika 3
images/projekti/galerijaSPARE
Slika 4
images/projekti/galerijaSPARE
Slika 5
images/projekti/galerijaSPARE
Slika 6
images/projekti/galerijaSPARE
Slika 7
images/projekti/galerijaSPARE
Slika 8
images/projekti/galerijaSPARE

Bavimo se srednjoškolskim obrazovanjem, obrazovanje odraslih te pružanjem usluga u školskoj radionici, tiskari i studiju.