Danas naši učenici - sutra stručnjaci! Sudjelovanjem u GreenTech Entrepreneurship natjecanju naši učenici razvijaju inovativne ideje!

Prelazak na zeleno može smanjiti troškove, poboljšati učinkovitost i stvoriti zdraviju radnu okolinu. Prepoznavši važnost ovih zelenih tehnologija u poslovanju naša škola odlučila je sudjelovati u GreenTech Entrepreneurship Challenge projektu.

GreenTech Entrepreneurship Challenge je natjecanje za učenike viših razreda tehničkih srednjih škola s ciljem osmišljanja inovacija u području zelene tehnologije i razvoja poduzetničkog načina razmišljanja kroz praktičan rad. Projekt se istovremeno provodi u hrvatskim i makedonskim srednjim školama, a projektni partneri su Startup Macedonia i Lean Startup Hrvatska. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije.

Sudionici projekta

U projektu sudjeluje čak 200 učenika iz 10 škola iz Makedonije i Hrvatske. Naša škola imala je čast sudjelovati kao jedna od 4 škole u Hrvatskoj. Nastavnica Ivana Kuča vodila je učenike 1.m, 2.b, 2.e, 3.c, 4.f i 4.h razreda. Učenici su imali priliku izabrati jedan od 3 izazova te kroz 5 tjedana osmisliti rješenje na izazov.

Izazovi su sljedeći:

1. Kako iskoristiti neiskorištenu energiju iz otpadnih voda?
2. Kako zaštiti šume i povećati pošumljavanje koristeći tehnologije?
3. Kako povećati upotrebu obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj?

Nakon provedenih pet edukacija za učenike u kojima su učenici naučili više o samom razvijanju ideje i pokretanju svog biznisa, timovi učenika imali su priliku predstaviti svoja rješenja na školskom natjecanju.

Nakon školskog natjecanja, uslijedio je vrhunac programa, kada će tri tima iz naše škole pokazati svoja rješenja na međuškolskom natjecanju. Učenici će se u ovoj fazi natjecati s ostalim odabranim timovima iz drugih škola za novčane nagrade koje su osigurale Zagrebačke otpadne vode - upravljanje i pogon te Infobip!

Timovi koji idu na međuškolsko natjecanje su:

1) TIM 1: Fran Stublić, Marko Novotni i Borna Svržnjak
2) TIM 2: Nikola Šmic, Roko Komes i Mihael Mikac
3) TIM 3: Nicol Eršeg, Matija Lovrenčić i Jura Nikšić

Rješenja koja su učenici osmislili nalaze se na službenoj stranici projekta greentech.leanstartup.hr. Pratite napredak naših učenika na TikTok profilu i podržite ih komentarom i lajkom!

Najuspješnije timove odabrati će stručna komisija u sastavu:

● Predrag Samardžija, Zagrebačke otpadne vode - upravljanje i pogon
● Tihana Tea Mušica, Infobip
● Erica Svetec, Zelena Energetska Zadruga
● Goran Ladišić, Projekt 02
● Mario Špadina, Sea Cras

Međuškolsko natjecanje održat će se u petak, 25.11. Na lokaciji Infobip Campusa u Zagrebu (Utinjska ul. 29). Nastavnica Ivana Kuča mentorirati će učenike u ovoj fazi i pomoći im da se pripreme za natjecanje.

Green Tech

Zadnji puta mijenjano Četvrtak, 24 Studeni 2022 18:53

Bavimo se srednjoškolskim obrazovanjem, obrazovanje odraslih te pružanjem usluga u školskoj radionici, tiskari i studiju.