Terenska nastava Etike, 4.i razred

Dana 22.ožujka, na terenskoj nastavi Etike u pratnji profesorice Kranjčec-Strahl Višnje, posjetili smo udrugu „Novi put“ gdje borave beskućnici.

Udruga „Novi put“ osnovana je 2010.godine u Varaždinu s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja skrbi o beskućnicima. Kapacitet u kući dostiže do 15 osoba, a trenutno ih je 12. Imali smo priliku vidjeti i razgovarati sa socijalnom radnicom te predstavnikom udruge koji su nam tijekom razgovora objasnili kako kod njih sve funkcionira, što beskućnici rade kada su u udruzi. Pokazali su nam mjesto gdje imaju svaki mjesec različite radionice u kojima svi sudjeluju te kako su nedavno napravili staklenik o kojem se oni sami brinu. Također naša škola im je poklonila računalo i televizor.

Sigurna kuća je dom za žrtve obiteljskog nasilja, prvenstveno za žene i djecu. O sigurnoj kući saznali smo kroz razgovor sa jednom od socijalnih radnica koja nam je objasnila kako je to tamo živjeti, s kakvim sve situacijama u obitelji žene i djeca dolaze k njima te kakav je proces za dolazak u sigurnu kuću. Zlostavljene žene, na fizički ili psihički način najčešće odlaze u sigurnu kuću, ali u kuću koja se nalazi u drugoj županiji kako bi bile što dalje od zlostavljača. Kapacitet kuće je isto kao i u kući za beskućnike, što je malo. Žene u sigurnoj kući mogu ostati najviše 6 mjeseci, ali ima i iznimaka kada ostanu i do 12 mjeseci. Kako bi žene sa djecom mogle uopće doći živjeti tamo, moraju se prijaviti prvo policiji, a policija obavještava socijalnu skrb i tek tada mogu doći tamo. Također nam je socijalna radnica ispričala kako su žene odlazile na posao, a djecu ostavljale u vrtiću te da su ih znali zlostavljači pratiti na posao. Djeca koja ne idu u vrtić, ostaju u kući te se za njih brinu socijalne radnice ili druge majke koje nisu na poslu. Socijalne radnice i žene imaju svaki mjesec sastanak gdje razgovaraju o svim temama koje su vezane za njih, njihov bolji život.

Nakon ovog obilaska i samog dojma o tome, mislimo da bi se grad trebao i sama država bolje usredotočiti na takve probleme u društvu te da bi se beskućnicima trebalo više toga omogućiti, a ženama i djeci omogućiti bolju sigurnost i da su na što daljoj lokaciji od zlostavljača. Također treba više sigurnih kuća za žene.

Učenici 4.i razreda: Sabina Krajnc, Anja Vrbanić, Paula Fot, Petra Kerhoni, Viliam Košić i Sarah Trojko.

Zadnji puta mijenjano Četvrtak, 12 Travanj 2018 17:54

Bavimo se srednjoškolskim obrazovanjem, obrazovanje odraslih te pružanjem usluga u školskoj radionici, tiskari i studiju.