Europski mjesec kibernetičke sigurnosti

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti (European Cyber Security Month - ECSM) je kampanja podizanja svijesti građana i organizacija o važnosti informacijske sigurnosti i naglašava jednostavne korake koji se mogu poduzeti kako bi zaštitili svoje osobne, financijske i profesionalne podatke.

Glavni cilj kampanje je podizanje svijesti, promjena ponašanja i pružanje resursa svima koji se žele zaštititi.

Kampanja je prvi puta održana u listopadu 2011. godine i od tada se održava svake godine.

U sklopu IOCTA 2018 preporuka, najučinkovitija obrana od društvenog inženjeringa je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svako od nas na internetu.

Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.

U svrhu ove kampanje pripremljeni su promotivni materijali koji uključuju informacije o sedam najčešće korištenih online prijevara i kako ih izbjeći:  

Krađa identiteta navođenjem lažne poveznice/lažni telefonski poziv-varalice vas zovu, šalju tekstualnu poruku ili e-poštu i prijevarom vas navode da podijelite s njima svoje osobne, financijske ili sigurnosne informacije.

"PHISHING" - MREŽNA KRAĐA IDENTITETA

"SMISHING" - KRAĐA IDENTITETA SMS-OM

"VISHING" - KRAĐA IDENTITETA POZIVOM

Koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stanicu. Jednom kad kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

LAŽNE STRANICE BANAKA

KAKO VAS MOGU PREVARITI?

Varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakata.

Vaše osobne informacije prikupljaju kroz kanale društvenih medija.

Navode vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja…ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Varalice se pretvaraju da su šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

Varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Zadnji puta mijenjano Petak, 19 Listopad 2018 19:51

Bavimo se srednjoškolskim obrazovanjem, obrazovanje odraslih te pružanjem usluga u školskoj radionici, tiskari i studiju.