Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar

Hrvatska, kao punopravna članica međunarodne inicijative Bebras (Dabar) i ove godine organizira natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. Dabar promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti.

Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji informatiku čine uzbudljivom.

Organizatori natjecanja za Hrvatsku su udruga "Suradnici u učenju", Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNET-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja uključujući i one iz Hrvatske.

Natjecanje se organizira u 5 kategorija, a kategorija za učenike srednjih škola je GigaDabar.

Da je Dabar više od natjecanja, pokazao je i broj prijavljenih škola i zainteresiranih učenika 2019. godine. Na natjecanju je sudjelovalo 24769 učenika, odnosno po kategorijama: MikroDabar 2042, MiliDabar 3563, KiloDabar 9466, MegaDabar 6582 i GigaDabar 3116 učenika.

Na službenoj stranici natjecanja Dabar http://ucitelji.hr/dabar možete pročitati Pravilnik natjecanja, pogledati zadatke iz prijašnjih godina te pronaći poveznicu na virtualnu učionicu PseudoDabar - osmišljenu za pripremanje učitelja i učenika za natjecanje Dabar.

Natjecanje će se održati od 9. do 13. studenoga na CARNET-ovom sustavu uz obavezno korištenje AAI@EduHr tj. korisničkih računa @skole.hr

Sudjelovanje na natjecanju je dobrovoljno i besplatno. Pravo na sudjelovanje u natjecanju imaju svi zainteresirani učenici, a učenici se natječu pojedinačno.

Svi zainteresirani učenici moraju se prijaviti u virtualnu učionicu kodom 2bwsse3 do 23.10. ili na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Unaprijed zahvaljujemo na podršci i aktivnom sudjelovanju.
Vidimo se, zar ne?

Bavimo se srednjoškolskim obrazovanjem, obrazovanje odraslih te pružanjem usluga u školskoj radionici, tiskari i studiju.